Ulkomaalaus

Hyvä valmistelu auttaa sujuvaan maalaamiseen ja säästää hermoja

Vuodenajoista kevät ja kesä on kotimaalarin sesonkiaikaa. Mitä maalia seiniin laitetaan? Perusperiaatteena kunnostusmaalauksessa on aina se, että päälle samaa maalityyppiä, mikä jää alle. Näin on vältetty suurin virhe.

Sääolosuhteet

Sääolosuhteet vaikuttavat maalaustyön onnistumiseen. Sateella ei tietenkään maalata, eikä suora auringon paistekaan hyväksi ole. Silloin maalin pinta saattaa kuivua liian nopeasti, eikä pinnasta tule kestävä, eikä hyvän näköinen. Illallakaan ei kannata taloa kiertää maalausaikeissa, viilenevä ilta nostaa kasteen himmentämään juuri maalattua pintaa. Tämä on erittäin tärkeää, varsinkin kattoa maalatessa. Korkea suhteellinen ilmankosteus on vesiohenteisille maaleille hidaste ja edistää homesienten ja sinistäjien kasvua.

Alustavat työt

Maalattavilta pinnoilta poistetaan ensin pöly ja lika. Jos puupinnassa on sinistymää tai hometta, ne irtoavat Fintex Homeenpoisto- ja estoaineella. Pesun jälkeen pintojen annetaan kuivaa kunnolla. Ylimääräistä huuhtelua ei tarvita koska Fintex Homeenpoisto- ja estoaine ei sisällä hypokloriittia.

Kaikki huonosti alustassa kiinni oleva maali poistetaan mekaanisesti kaapimalla tai hiomalla. Hionta ja kaavinta ovat työläitä mutta palkitsevia. Kuumailmapuhallinta voi käyttää pienillä pinnoilla esimerkiksi ovien ja ikkunoiden karmipuissa. Pehmentynyt puuaines harjataan teräsharjalla pois. Maali tarttuu paremmin kovaan, kiinteään pintaan, kuin harsoiseen ja pehmeään.

Oksakohdat ja pihkarosot käsitellään oksalakalla, jos käytettävä maalityyppi on peittävä maali. Oksalakkaus jätetään väliin, jos rakennus on tarkoitus maalata kuultavalla puunsuoja-aineella. Oksalakkaan ei puunsuoja-aine tartu kunnolla, vaan se paikka jää muuta pintaa vaaleammaksi. Myös Fintex petroliöljymaalilla maalattaessa oksalakkausta ei tehdä. Oksalakattu kohta jää näkyviin erilaisena kiiltoasteena.

Selvitä aiemmin käytetty maalityyppi

Entisen maalityypin määrittäminen vaatii muistia tai salapoliisin taitoja. Ensi töikseen kotimaalarin on selvitettävä, millä maalityypillä rakennus on aiemmin käsitelty.

Yksinkertaisinta on käyttää samaa maalityyppiä, mikä vanhakin on. Vanhan öljymaalin päälle voi tosin suhteellisen rauhallisin mielin maalata lateksilla. Vanhan lateksipinnan muuttaminen öljymaaliseksi on työläämpi juttu ja kannattaa jättää alan ammattilaisten työksi. Öljymaali kyllä tarttuu vesiohenteiseen maaliin, mutta se pehmittää sen ja silloin on vaarana että vanha maali irtoaa alustastaan.

Vanhan öljymaalipinnan tunnistaa siitä, että se on kuin krokotiilin nahka; täynnä pieniä halkeamia.

Lateksi halkeilee puun syiden suuntaisesti ja on taipuisaa kun liuskan irroittaa.

Töiden suunnittelu

Ennen maalaustyötä kannattaa suunnitella eri pintojen rajaukset ja työjärjestys. Kesken pitkää seinäpintaa ei lähdetä kahville tai ruokapaussille. Lähtöpaikkaan jää näkyvä sauma.

Hankalasti siirreltävät telineet tehdään valmiiksi. Tosin rakennuskonevuokraamoista saa keveitä ja nopeasti kasattavia ja turvallisia telineitä kotimaalarinkin käyttöön.

Mistä maalaus aloitetaan: oikeakätinen lähtee aina oikealta ja ylhäältä sekä ottaa tarvittaessa tukea vasurilla maalaamattomasta pinnasta. Vasenkätinen tekee päinvastoin.

Maalauksessa kaksi ohutta kerrosta suojaa puuta paremmin kuin yksi paksu.

Maalatessa uutta puuta kannattaa alle ruiskuttaa Fintex Homeenpoisto- ja estoaine laimennettuna noin 1:7. Ensimmäinen sively tehdään ohennetulla maalilla, jotta maali imeytyy puuhun paremmin. Purkin kyljestä selviää, mitä ohennetta on käytettävä.

Maalia pitää käyttää riittävästi. Vain siten lopputuloksena on tasainen maalipinta. Eli kuten isäni aikanaan opetti ”Maalaa poika maalilla, älä pensselillä”. Maali hangataan puupintaan kunnolla, vaikka puhutaankin maalin sivelystä. Sively on jotain aivan muuta, joka tapahtuu muualla kuin ulkoseinällä. Ja ennen kuin pensseli kastetaan uudestaan maaliin, tasoitetaan jo levitetty maali vielä puunsuuntaisin vedoin. Kun yksi seinä on kertaalleen maalattu, pidetään tuumaustunti miten työ jatkuu. Öljymaalin on annettava kuivaa vähintään vuorokausi ja sama pätee lateksiin. Siis ei hosuta eikä huiskita. Ja huolellinen maalari tarkistaa maalaamansa pinnan vartin kuluttua valumien vuoksi.

Jos vanha maalipinta on ehyt ja haalistumaton ja se vaatii vain pesua, se voidaan tehdä Fintex homeenpoisto- ja estoaineella. Sitä ei tarvitse huuhdella pois, eikä se vahingoita ikkunoita tai maalipintaa.

Kahden kerran maalaus tuo kestoa

Fintex Öljymaalilla maalattaessa ensimmäinen sivelykerta tehdään n. 10 prosentilla ohennettulla maalilla. Sivellintä käytetään tiukasti, ei hivellä. Toinen maalauskerta suoritetaan ohentamattomalla maalilla ja aikaisintaan seuraavana päivänä.

Fintex Talomaalilla maalattaessa säännöt ovat samat kuin edellä. Lateksikäsittelykin kannattaa tehdä kahteen kertaan. Kokemus on osoittanut, että yhteen kertaan maalattuun pintaan ilmestyy kuin tyhjästä työsaumoja.

Fintex Petroliöljymaalilla riittää yleensä yksi käsittelykerta. Tasaisemman ja myös kestävämmän pinnan tietysti saa maalaamalla myös sillä kahteen kertaan. Silloin myös työsaumojen näkymisen riski on huomattavasti pienempi.

Tutustu maaleihimme tarkemmin!

Ari Salmela
Teollisuusmyynti ja tekninen neuvonta
Fintex-Tetrakem Oy